Μέθοδοι Τεχνικής Ανάλυσης (1)

Συνεχίζουμε σήμερα με τα πρώτα κομμάτια της Τεχνικής Ανάλυσης για το cryptocurrency trading.

1) Top-down Analysis

Πρώτα, ας δούμε τη μέθοδο top-down στην ανάγνωση γραφημάτων. Πάντα προσπαθούμε να να καταλάβουμε τι παίζεται με την πρώτη ματιά. Συγκρίνουμε γραφήματα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (πχ ανά 1 μέρα) και με βραχυπρόθεσμο (πχ ανά 15 λεπτά) ώστε να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση της αγοράς. Αυτό βοηθάει ώστε να μας δώσει μια γενική προοπτική των τάσεων της αγοράς, όπου τα υψηλά και τα χαμηλά μας δίνουν μια ιδέα των αντιστάσεων και των στηριγμάτων της αγοράς.

Χρησιμοποιούμε αυτά τα βασικά επίπεδα στήριξης και αντίστασης για να καθορίσουμε τιμές εισόδου και εξόδου. Γενικά, προηγούμενα υψηλά και χαμηλά σημεία είναι καινούργιες αντιστάσεις και στηρίξεις ανάλογα με το που βρίσκεται η τιμή. Παράλληλα, σημεία που διαφαίνονται ότι θα υπάρξει κάποιο breakout αποτελούν επίσης βραχυπρόθεσμα σημεία αντίστασης/στήριξης. Το παρακάτω video του Jason Stapleton εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την παραπάνω μέθοδο με πραγματικά παραδείγματα.

2) Οπισθοδρομήσεις

Το κόνσεπτ των οπισθοδρομήσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσει όποιος ασχολείται με το trading ώστε να καταλάβει με ποιο τρόπο κινούνται οι αγορές. Συνοπτικά, μια οπισθοδρόμηση είναι μια προσωρινή κίνηση της τιμής αντίθετα προς την γενική της τάση. Η μελέτη των οπισθοδρομήσεων μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι οι αγορές κινούνται με μοτίβα κυμάτων όπως είχε επισημάνει ο Ralph Elliot με την Elliot Wave Theory.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη μέθοδο είναι το ρητό “ότι ανεβαίνει κατεβαίνει” καθώς οι κινήσεις της τιμής προς τη μία κατεύθυνση πάντα ακολουθούνται από οπισθοδρομήσεις προς την αντίθετη πλευρά. Φυσικά, οι αντίθετες κινήσεις δεν είναι ίσες και έχουν γραφτεί πολλές μελέτες που προσπαθούν να εντοπίσουν το μέγεθος των οπισθοδρομήσεων. Μια συνήθης τακτική είναι η χρήση ακολουθιών Fibonacci για τον υπολογισμό των οπισθοδρομήσεων.

Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι : Πότε θα ξέρουμε αν μια αντίθετη κίνηση της τιμής είναι οπισθοδρόμηση ή αναστροφή. Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος για πούμε με σιγουριά, αλλά υπάρχουν μοντέλα που μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να δείξουν αν πρόκειται για αναστροφή. Αυτά είναι τα διπλά υψηλά/ χαμηλά (δηλαδή να υπάρχει ένα τέτοιο σημείο στην ίδια τιμή), η εμφάνιση head & shoulders (ακολουθία 3 υψηλών σημείων όπου το 1ο και το 3ο είναι σχεδόν ίσα ενώ το 2ο είναι το υψηλότερο από όλα) καθώς και η μεγάλη ρευστοποίηση μετά από ήρεμες περιόδους.

Να θυμάστε ότι το trading είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων, συνέπειας, διαχείρισης του ρίσκου και μακροπρόθεσμης κερδοφορίας και όχι να είσαι σωστός κάθε φορά.

Πηγή : alunacrypto.blogspot.com

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar