Μερικές καλοκαιρινές σκέψεις

“Το blockchain αναμένεται να αλλάξει το κόσμο όπως τον ξέρουμε”. Τάδε έφη ο Lee White, CEO της Chartered Accountants Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Το Bitcoin αλλά και η τεχνολογία πίσω από αυτό, το blockchain, θα αλλάξουν όχι μόνο το τρόπο που συναλλάσσεται ο κόσμος αλλά και τον τρόπο που μοιράζεται και αποθηκεύει πληροφορίες. Μια βάση συναλλαγών ανοικτού κώδικα που λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, όπου αποθηκεύεται κάθε συναλλαγή σε ένα διαφανές καθολικό, το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί σε χιλιάδες υπολογιστές ανά τον κόσμο. Το blockchain παρέχει εμπιστοσύνη αλλά είναι και αποκεντρωμένο – το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του και αυτό είναι που μπορεί να φέρει το Bitcoin σε μεγαλύτερη κλίμακα αποδοχής.

Αυτό πλέον που παρατηρείται είναι ότι το Bitcoin δεν είναι πια ένα internet money που χρησιμοποιούν μερικοί nerds για καλύψουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες. O NASDAQ πειραματίζεται με το Bitcoin, η Commonwealth Bank of Australia ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Ripple Labs και η επένδυση της Westpac στο Coinbase αποδεικνύουν ακριβώς αυτό το πράγμα.

Όλοι μιλούν για το Bitcoin και το blockchain, πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με αυτό όμως ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να ολοκληρώσουν μέσα στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα και ακολούθως στην καθημερινή μας ζωή μια τέτοια τεχνολογία. Ο λόγος είναι απλός. Μη επαρκής κατανόηση και παραπληροφόρηση. Πολλές γνώμες ακούγονται χωρίς να υπάρχει σωστός διαχωρισμός αληθινής και κίβδηλης πληροφόρησης. Η προσοχή πρέπει κυρίως να υφίσταται στην προέλευση των νέων ή των απόψεων και δευτερευόντως στο περιεχόμενό τους.

Θα μου πείτε όμως. Εδώ ολόκληρος Paul Krugman, καταρτισμένος οικονομολόγος και εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, παίρνει θέση ενάντια στο Bitcoin, εμείς τι πρέπει να πιστέψουμε.

Το Bitcoin όπως και οι τεχνολογίες γύρω από αυτό δεν είναι μονόπλευρες. Οι πολλαπλές διαστάσεις που μπορούν να λάβουν εξυπηρετούν και τις ανάλογες λειτουργίες του. Αν σε κάποιον δεν του αρέσει η μία πλευρά, τίποτα δεν τον εμποδίζει να ασχοληθεί με μία άλλη. Οι μηδενιστικές δηλώσεις για απαγόρευση ή αποταγή του Bitcoin δείχνουν ότι δεν υπάρχει αρκετή φαντασία ή ανοικτό μυαλό ώστε να μπορέσει ο καθένας να χρησιμοποιήσει αυτό το υπέροχο εργαλείο για τους σκοπούς του. Αν οι σκοποί του είναι βλαβεροί για την κοινωνία, τότε η ίδια η κοινωνία θα τον διορθώσει και συνεχίσει τις εργασίες της. Ως τότε, δεν χρειάζεται κανείς να κινδυνολογεί αλλά να προσπαθεί να μιλάει φρονίμως και συνετώς περί των θεμάτων που θα μας απασχολούν για τα επόμενα χρόνια.

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar