Μορφές επένδυσης σε Bitcoin

Όταν επιλέγουμε να επενδύσουμε σε Bitcoin, υπάρχουν 3 τρόποι. Ο πρώτος είναι να αγοράσουμε bitcoins και να τα κρατήσουμε στα ψηφιακά μας πορτοφόλια. Ο δεύτερος είναι να αγοράσουμε μετοχές εταιριών που έχουν ως βασικό τους στοιχείο την ενασχόληση με το Bitcoin ή αμοιβαία κεφάλαια που περιλαμβάνουν τέτοιες μετοχές. Ο τρίτος τρόπος και ο πιο ασυνήθιστος είναι η αγορά bitcoins και η διακράτηση τους σε φυσική μορφή.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε επιλογή έχει τις συνέπειες που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Ο πρώτος τρόπος είναι ο πιο κλασικός και πιο συγκεντρωτικός. Αγοράζεις bitcoin και τα κρατάς ώσπου θεωρείς ότι έχουν μεγάλη αξία ώστε είτε να τα μεταπουλήσεις είτε να τα μετατρέψεις σε κανονικά χρήματα για να έχεις το πραγματικό σου κέρδος από την επένδυση. Η παρούσα στρατηγική είναι κυρίως παθητική καθώς πολλοί αποταμιεύουν bitcoins και κρατούν αντίγραφα αυτών κρυμμένα με σκοπό να τα βγάλουν σε αρκετά χρόνια.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η παραδοσιακή προσέγγιση των χρηματοοικονομικών παικτών. Δεν επενδύεις στο ίδιο το προϊόν αλλά σε αυτούς που ασχολούνται με αυτό. Η παρούσα στρατηγική απαιτεί μεγαλύτερα επενδυτικά ποσά και δεν διαφέρει στη λογική της από οποιαδήποτε στρατηγική κλάδου ακολουθεί μια επενδυτική εταιρία. Η ενεργητική ή παθητική τακτική στις συναλλαγές των μετοχών εξαρτάται από το προφίλ του επενδυτή που επενδύει σε αυτές.

Ο τρίτος τρόπος είναι και ο πιο περίεργος. Επενδύοντας στη φυσική μορφή του Bitcoin, δεν είναι τίποτα άλλο από ένας συλλέκτης ο οποίος ελπίζει ότι αυτά που μαζεύει σήμερα θα αναγνωριστούν ως πολύτιμα κάποια μέρα. Ο τυχοδιωκτικός αυτός τρόπος θυμίζει τους συλλέκτες νομισμάτων που κρατάνε τα κέρματα τους όχι για την αναγραφόμενη αξία τους αλλά για την αξία του υλικού που είναι φτιαγμένα και πιστεύουν ότι θα αξίζει περισσότερα στο μέλλον.

Ότι και αν επιλέξετε να κάνετε με τα bitcoins σας, να θυμάστε να μην βάζετε λεφτά που δεν σας περισσεύουν σε προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου.

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar