Με τις πρόσφατες συζητήσεις για τις κυβερνήσεις, τη κρυπτογράφηση και την έλλειψη διαφάνειας, κάτι πρέπει να αλλάξει στην όλη κατάσταση. Για καλύτερη διαφάνεια και κατανόηση, έχουν γίνει διαβουλεύσεις για μια μορφή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Σικάγο.
Για όσο θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια, οι αρχές πάντα νομοθετούσαν νέους κανονισμούς με βάση τις πληροφορίες στις οποίες είχαν πρόσβαση. Όλο αυτό ήταν εφικτό λόγω του παρόντος αυστηρού ιεραρχικού συστήματος, που συγκέντρωνε και κλείδωνε τις πληροφορίες. Ασφαλώς ο μέσος πολίτης δεν είναι και απόλυτα χαρούμενος καθώς ο ίδιος μένει παθητικός μπροστά σε όλα τα τεκταινόμενα χωρίς να μπορεί να έχει έλεγχο των προσωπικών του δεδομένων. Αυτό διευρύνει το χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τις κυβερνητικές αρχές της χώρας. Το πρώτο πλεονέκτημα από το άνοιγμα των δεδομένων μέσω ανοιχτής πρόσβασης είναι ο διαρκής έλεγχος των υπευθύνων για τις πράξεις τους και η καταστολή φαινομένων παραχάραξης ή κατάχρησης εξουσίας.
Η μορφή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μπορεί να ομοιάζει αυτής ενός κοινωνικού δικτύου (social media). Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η νέα ματιά σε προβληματικά θέματα μπορεί να έχει αποδοτικά αποτελέσματα. Οι πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν στα κοινά αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία. Σε τοπικό επίπεδο, η παρακολούθηση του δημοτικού συμβουλίου δεν δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν και να πουν τις προτάσεις τους. Από την άλλη ένα αποκεντρωμένο δίκτυο μπορεί να δώσει βήμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους καθώς και να βοηθήσει τους δημοτικούς συμβούλους να αποφασίσουν που θα κατευθυνθούν οι πόροι της κοινότητας.
Που μπορεί να βοηθήσει το Bitcoin σε αυτή τη κίνηση ; Μετά το πρώτο βήμα και τη δημιουργία ενός τέτοιου κοινωνικού δικτύου, όπου οι πληροφορίες είναι ανοικτές και προσβάσιμες από όλους, το επόμενο λογικό βήμα είναι η διασφάλιση όλων των προσώπων για την ασφάλεια αυτών των δεδομένων. Εδώ μπορεί να συμβάλλει η τεχνολογία που στηρίζει το Bitcoin, το blockchain.
Αυτό που μας έχει διδάξει η τεχνολογία blockchain είναι ότι το μοίρασμα των πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να οδηγήσει σε μια ενοποιημένη απόφαση απέναντι σε πολλά ζητήματα. Αυτό βέβαια βοηθάει όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και άλλες κοινότητες μέσω της ανταλλαγής ιδεών. Ακόμα και αν οι αρχές υιοθετήσουν το blockchain χωρίς το Bitcoin σαν μέσο πληρωμής, η αποκέντρωση είναι πολλά περισσότερα από πληροφορίες. Η γνώση είναι δύναμη – κανείς δεν το αμφισβητεί. Αλλά αν θέλουμε να βρισκόμαστε πραγματικά μέσα στην επανάσταση των open data, μια βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι οι εναλλακτικές λύσεις πληρωμών με αποκεντρωμένο υπόβαθρο. Και προς το παρόν, το Bitcoin είναι ο τέλειος υποψήφιος.