Ανισότητα και στο Bitcoin ?

Το 99% των διευθύνσεων bitcoin δεν έχουν καθόλου bitcoin μέσα τους. Φήμες λένε οτι ο θρυλικός ιδρυτής του bitcoin, Satoshi Nakamoto έχει κρατήσει για αυτόν τα πρώτα 1 εκατομμύριο bitcoin. Από την άλλη τα αδέρφια Winkevloss ισχυρίζονται ότι είχαν το 1% των bitcoin που ήταν σε κυκλοφορία το 2013. Αυτό σημαίνει ότι περισσέψει από αυτούς είναι για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται τα ποσά που κατέχονται σε όλα τα πορτοφόλια bitcoin που έχουν δημιουργηθεί.

Περίπου το 99% των πορτοφολιών έχουν λιγότερα από 1 bitcoin μέσα τους και οι διευθύνσεις τους είναι νεκρές, εγκαταλελειμμένες ή έχουν ξεχαστεί λόγω password. Το αστείο είναι ο πίνακας δείχνει ότι ο μύθος περί του ενός εκατομμυρίου bitcoin του Satoshi Nakamoto μάλλον καταρρίπτεται καθώς το 3 μεγαλύτερα πορτοφόλια έχουν συγκεντρωτικά λιγότερο από μισό εκατομμύριο μέσα τους. Ποιοι είναι άραγε οι ιδιοκτήτες αυτών των διευθύνσεων ?

Όλο αυτό πάντως μου θύμιζε το κίνημα Occupy Wall Street με το σύνθημα “We are the 99%”. Όσο περνάει ο καιρός, η παραγωγή των bitcoin μειώνεται και η ζήτηση αυξάνεται. Ίσως η επόμενη bull market αλλάξει τα δεδομένα. Ίσως η κοινότητα του bitcoin παραμείνει μικρή χωρίς ρευστότητα και χωρίς αντίκτυπο. Η συγκέντρωση πάντως του πλούτου, έστω και εικονικού, στα χέρια λίγων δεν κάτι αντιπροσωπεύει την ιδέα πάνω στην οποία ξεκίνησε το εγχείρημα ούτε τους σκοπούς του.

Πηγή : https:/ www.cryptocoinsnews.com/

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar