Στο ψηφιακό νόμισμα στρέφονται οι Έλληνες καταθέτες

bitcoins
Άνοδο της τάξης του 7% σημείωσε το ψηφιακό νόμισμα, Bitcoin, την Τρίτη, οδηγούμενο προς υψηλά 18 μηνών, εν μέσω προβληματισμών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και φόβων για πιθανό Grexit.

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, είναι πολλοί αυτοί- μεταξύ αυτών και Έλληνες καταθέτες- που, για αυτούς τους λόγους, στρέφονται στο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα.

Το Bitcoin, ένα αποκαλούμενο «cryptocurrency», που δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια, δεν ελέγχεται από κάποια κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα, και κυκλοφορεί ελεύθερα, με την αξία του να αυξομειώνεται βάσει της ζήτησης.

Αν και η αξία του ήταν κάποτε εξαιρετικά ευμετάβλητη, έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους έξι μήνες, και πλέον θεωρείται από πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «νόμιμο» και πολύτιμο asset- ακόμα και από κάποιες κυβερνήσεις όπως η βρετανική.

Σύμφωνα με τον Τζόσουα Σκιγκάλα, συνιδρυτή του Vaultoro.com, εταιρείας που κρατά Bitcoins για τους πελάτες της και τους επιτρέπει να τα ανταλλάσσουν με χρυσό, όλο και πιο πολλοί Έλληνες έχουν αρχίσει να αγοράζουν Bitcoins σε μεγαλύτερους αριθμούς, καθώς μειώνεται η εμπιστοσύνη τους στις αρχές. Επίσης, ένας άλλος λόγος για την αύξηση της ελληνικής ζήτησης για Bitcoins είναι ότι ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιείται εάν λάβει χώρα ένα Grexit.

«Κάποιοι δεν περιμένουν την κυβέρνηση να βρει ένα σχέδιο εξόδου, το κάνουν μόνοι τους για τους εαυτούς τους. Οι άνθρωποι ανησυχούν για την περιουσία της οικογένειάς τους ή τις οικονομίες τους, και ανησυχούν ότι τα λεφτά τους ίσως να παραμείνουν κλειδωμένα στις τράπεζες…προτιμούν να τα κρατούν…σε χρυσό ή Bitcoins», σημειώνει, προσθέτοντας ότι τους δύο τελευταίους μήνες η εταιρεία έχει δει αύξηση 124% σε εισροές από ελληνικές διευθύνσεις ΙΡ.

Η αξία του Bitcoin ανερχόταν στα 252,05 δολάρια κάποια στιγμή την Τρίτη στο Bitstamp, σημειώνοντας μια ελαφρά πτώση στα 245,21. Πρόκειται για την έκτη συνεχή «συνεδρία» με κέρδη, την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο- Απρίλιο του 2013, η αξία του Bitcoin σημείωσε άνοδο σχεδόν 700% μέσα σε έναν μήνα- πολλοί εκτιμούν λόγω των γεγονότων στην Κύπρο. Όπως εκτιμά ο Πωλ Γκόρντον, ιδρυτής της Quantave (εταιρείας του χώρου του Bitcoin), αν και δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Κύπρος ήταν η αιτία τότε, εκτιμά ότι οι φόβοι για Grexit ενδεχομένως να βρίσκονται πίσω από την παρούσα άνοδο, καθώς περισσότεροι ξέρουν για το εναλλακτικό ψηφιακό νόμισμα.

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar