Ο τίτλος μπορεί να φαίνεται παράξενος και να ξενίζει αυτούς που γνωρίζουν το Bitcoin για τη χρήση του στη μαύρη αγορά και για παράνομες αγορές ανά τον κόσμο. Από τότε που η υπόθεση του Silk Road έγινε γνωστή, ειδικά μετά την σύλληψη του Ross Ulbricht, έχουμε ακούσει πολλούς ανθρώπους να αντιμάχονται το Bitcoin, λέγοντας ότι είναι φτιαγμένο για παράνομες συναλλαγές.
Ένα πρόσφατο άρθρο στο Ars Technica δείχνει να διαφοροποιείται από την παραπάνω δήλωση. Σύμφωνα με το περιοδικό, ακόμα και άνθρωποι που διενεργούν παράνομες πράξεις προτιμούν για αυτές, τις συμβατικές ισοτιμίες και όχι το Bitcoin. Οι συναλλαγές στο Bitcoin δεν είναι ανώνυμες όπως πολλοί νομίζουν. Είναι ψευδώνυμες και λεπτομέρειες για τη συναλλαγή μπορούν να βρεθούν από το καθένα μέσω του blockchain, αυξάνοντας το κίνδυνο του εντοπισμού από κάποιον με την κατάλληλη εμπειρία.
Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πρόσφατο γεγονός που ένας Ρώσος χάκερ πούλησε ένα πρόγραμμα zero-day exploit (τι είναι το zero-day exploit) για το Flash Player με αντάλλαγμα $45.000 . Ο χάκερ, που εμφανίστηκε με το όνομα Tovis, είχε προσεγγίσει την Hacking Team, μια εταιρία spyware με βάση την Ιταλία, κάνοντας μια προσφορά για να πουλήσει το πρόγραμμα του για το παραπάνω αντάλλαγμα.
Όπως οι περισσότερες εταιρίες παρακολουθήσεων / cyber security / spyware, η Hacking Team απάντησε στο mail του χάκερ, και μετά από σύντομες συνομιλίες, συμφώνησαν να αγοράσουν το πρόγραμμα exploit για τον Adobe Flash Player για $45.000, με το ποσό να κατατίθεται σε 3 δόσεις στο τραπεζικό του λογαριασμό.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι χάκερς κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και χρησιμοποιούν το Bitcoin και άλλα cryptocurrencies για τις συναλλαγές τους, αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Tovis αποδείχθηκε ότι ήταν ο Vitalyi Toporov παρέλαβε τα λεφτά μέσω εμβασμάτων, στο τραπεζικό του λογαριασμό.
Το παραπάνω γεγονός δείχνει ότι είναι ευκολότερο να δημιουργήσει κάποιος ένα τραπεζικό λογαριασμό με ψεύτικη ταυτότητα και μεταφέρει από κει χρήματα παρά να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin, όπου μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να είναι και το εφαλτήριο για όσους πιστεύουν ότι το Bitcoin είναι η ισοτιμία για τις παράνομες συναλλαγές να αλλάξουν τη γνώμη τους για την δημοφιλή ισοτιμία.