Πως μπορεί να συλληφθείς στο Internet (2)

Συνεχίζουμε σήμερα με ιστορίες που κατέληξαν στην φυλακή από τη χρήση του Internet.

9) Χρήση του Skype

Η χρήση υπηρεσιών VoIP όπως το Skype σε χώρες όπως η Αιθιοπία επιφέρουν 15 χρόνια φυλάκιση. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος για τις τηλεπικοινωνίες απαγορεύει αυστηρά τη χρήση VoIP και των ακολούθων υπηρεσιών αυτού.

https://blogs.law.harvard.edu/herdict/2012/06/15/ethiopia-criminalizes-voip-services-like-skype-with-new-law/

10) Χορός σε video

6 άνθρωποι στο Ιράν συνελήφθησαν επειδή χόρευαν σε ένα video το τραγούδι “Happy” του Pharrell Williams και καταδικάστηκαν σε 1 χρόνο φυλάκιση και 91 μαστιγώματα. Η ποινή τους βέβαια πήρε τριετή αναστολή και έτσι δεν φυλακίστηκαν άμεσα. Το video έδειχνε 3 άντρες και 3 γυναίκες να χορεύουν σε δρόμους και σε ταράτσες της Τεχεράνης. Στη Ρωσία, μια έφηβη φυλακίστηκε για 15 μέρες και 2 άλλες γυναίκες για 10 όταν ανέβασαν video με τους ίδιους να χορεύουν μπροστά σε μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29272732

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/26/three-jailed-in-russia-dance-video-novorossiysk

11) Έκφραση γνώμης

Στη Συρία, άνθρωποι συλλαμβάνονται επειδή εκφράζουν απόψεις, καταγγέλλουν και μοιράζονται πληροφορίες μέσω διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου και τη προώθηση μέσω email πολιτικών ανεκδότων. Μάλιστα, πολλοί υπεύθυνοι ασφαλείας παρακολουθούν internet cafe σύμφωνα με Σύριους bloggers και ακτιβιστές.

http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/mena1105webwcover.pdf

12) Σχόλια

Ξανά στη Συρία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι το 2007 οι συριακές αρχές κράτησαν 2 άνδρες σε απομόνωση επειδή εξέφρασαν κριτικές απόψεις προς το κυβερνών καθεστώς.

http://www.hrw.org/news/2007/10/07/syria-stop-arrests-online-comments

13) Μετάφραση άρθρων

Στη Ταϊλάνδη, ένας Αμερικανός πολίτης βρέθηκε στη φυλακή επειδή μετέφρασε ένα άρθρο στο blog του που κρίθηκε προσβλητικό για τη μοναρχία. Τέτοιες κατηγορίες τιμωρούνται μέχρι και 15 χρόνια φυλάκιση. Στην Ινδονησία, ένας άντρας συνελήφθη και φυλακίστηκε για 2 χρόνια επειδή πόσταρε στο Facebook ότι δεν υπάρχει Θεός.

http://www.reuters.com/article/2011/05/27/idINIndia-57329820110527?irpc=984

http://www.voanews.com/content/facebook-athiest-jailed-in-indonesia/1211423.html

14) Τζόγος

Το online στοίχημα είναι παράνομο σε πολλές χώρες. Ένας Βρετανός συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Texas επειδή διατηρούσε online στοιχηματικό site που δεχόταν στοιχήματα από Αμερικανούς. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει παρόμοιους τύπους με σύλληψη. Για παράδειγμα, το 2008 το FBI προειδοποίησε τα betting pools του March Madness στο Facebook με σύλληψη αν δεν επισημοποιούσαν τη παρουσία τους. Ο διαχειρηστής ενός site που δεχόταν bitcoin για στοιχηματισμό, το Seals With Club, δέχτηκε επίσης μια επίσκεψη από την τοπική αστυνομία.

http://www.cbsnews.com/news/11-charged-in-web-gambling-crackdown/

http://www.computerworld.com/article/2537689/web-apps/report–fbi-looks-into-facebook-march-madness-betting-pools.html

http://www.pokersites.com/news/seals-with-clubs-relaunches-as-swc-poker-5682

15) Μοίρασμα αρχείων

Το μοίρασμα αρχείων συνήθως καταλήγει σε απλές μηνύσεις αλλά μπορεί να γίνει και σοβαρότερο. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που μοιράζουν αρχεία έχουν συλληφθεί. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε για την τύχη των διαχειριστών του Pirate Bay.

https://www.bestvpn.com/blog/8943/19-people-arrested-japan-unauthorized-file-sharing/

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar