Πως επηρεάζει το Bitcoin την εξωτερική πολιτική μιας χώρας ;

Θέλοντας και μη, το Bitcoin έχει αρχίσει να καθορίζει πλέον και να επηρεάζει τις εξωτερικές πολιτικές κρατών και όχι μόνο τις οικονομικές. Στο κάτω κάτω, η παγκοσμιοποιημένη οικονομική κατάσταση αποτελεί προέκταση της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί κάθε κράτος. Αποφάσεις που παίρνονται από την Federal Reserve, παραδείγματος χάριν, έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες. Αλλά όταν διάφοροι φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι, ασχολούνται με το Bitcoin, τότε πως επηρεάζεται η εξωτερική πολιτική ;

Η απάντηση περιλαμβάνει 2 άξονες :

α) Κυβερνοεπιθέσεις

Οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin σαν μέσο πληρωμής για να εκμισθώσει “hackivists” (χάκερς που δρουν με σκοπό ένα καλύτερο κόσμο) ώστε να αντιμετωπίζουν εχθρικούς στόχους.

Το Foreign Policy δημοσίευσε ένα τέτοιο σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση του ISIS.

http://foreignpolicy.com/2015/03/03/the-u-s-government-should-pay-anonymous-in-bitcoin-to-fight-isis/

Αυτό μπορεί να ακουστεί σαν μια τρελή ιδέα που συμβαίνει μόνο στις ταινίες αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί σαν στρατηγική αντιμετώπισης της δημόσιας εικόνας του εχθρού. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ΜΚΟ που θα χρηματοδοτείται μερικώς από την εκάστοτε κυβέρνηση και κάνει τις πληρωμές σε Bitcoin στους χάκερς που κατεβάζουν ιστοσελίδες ή λογαριασμούς social media που συνδέονται με τον εχθρό.

Οι εθελοντές – χάκερς χρησιμοποιώντας επιθέσεις phishing και DDOS, θα ζητούν να πληρωθούν σε Bitcoin καθώς είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν.

Η στρατηγική αυτή βέβαια είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς άλλες οργανώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσου το Bitcoin ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση για τους ίδιους σκοπούς που επιλέχθηκαν για να την βοηθήσουν.

β) Τουρισμός

Η Ελλάδα περνώντας τη κρίση χρέους χρειάζεται περισσότερα έσοδα. Ο τουρισμός αποτελεί περίπου το 20 – 25 % του ΑΕΠ της Ελλάδας. Αλλά λόγω της κρίσης και παρά τις χαμηλές τιμές, πολλοί τουρίστες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους για τις διακοπές τους.

Το Bitcoin μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλέστερη λύση καθώς εξαλείφει τα τοπικά οικονομικά προβλήματα λόγω του παγκοσμιοποιημένου χαρακτήρα του. Οι τουρίστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τις αγορές και τις κρατήσεις χωρίς να φοβούνται αν θα ξεμείνουν από μετρητά ή μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί τους.

Το Bitcoin δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας αλλά μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τουρίστες θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα προϊόντα της επιθυμίας τους χωρίς εμπόδια.

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar