Smart contracts

Τα smart contracts είναι ένας όρος που αναφέρθηκε από το Nick Szabo το 1993. Η πιο δόκιμη περιγραφή που μπορούμε να δώσουμε για αυτά είναι ότι αποτελούν προγράμματα ή συστήματα που χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν, να εκτελέσουν και να αναβαθμίσουν συναλλαγές και άλλες ανταλλακτικές πράξεις μεταξύ διαφόρων μερών. Η ιδέα πίσω από αυτά είναι η μεταφορά συμβολαίων που περιέχουν θέματα πίστης σε υπολογιστικό πρόγραμμα, να επισημοποιήσουν τη σχέση των συναλλασσόμενων μέσω κώδικα.

Η αξία και οι εφαρμογές των smart contracts δεν έχουν βγει ακόμα στην επιφάνεια αλλά μπορούμε να δούμε τις τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να δώσουν στην ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα. Η αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση είναι το σημείο που μπορούμε να ελέγχουμε την τεχνολογική πρόοδο της ανθρωπότητας. Τα smart contracts μπορούν να φέρουν μια μικρή ή μεγάλη επανάσταση (ανάλογα με το εύρος χρήσης τους) στις νομικές υποθέσεις και στις σχέσεις που διέπονται από συμβόλαια.

Τις τελευταίες μέρες έγινε η “πρεμιέρα” του Ethereum, μιας πλατφόρμας που επιτρέπει στους χρήστες του να γράφουν τα δικά τους συμβόλαια χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.

Πρωτοβουλίες όπως η παραπάνω δίνουν τη δυνατότητα στο Bitcoin και σε άλλα cryptocurrency να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα που ονομάζεται “programmable money”. Με αυτό τον όρο εννοούμε ότι τα χρήματα είναι “δεμένα” με εντολές κώδικα και μπορούν να μετακινηθούν σύμφωνα με γεγονότα του πραγματικού κόσμου. Η ταχύτητα, η ασφάλεια και η μείωση του ρίσκου που προσφέρεται είναι αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα για επιχειρήσεις και ιδιώτες και ανοίγει ένα καινούργιο κλάδο προγραμματιστών με νέες αρμοδιότητες.

Οι νέοι αυτοί προγραμματιστές πλέον θα διαχειρίζονται εκατομμύρια που δεν θα τα βλέπουν απλώς θα γνωρίζουν που πάνε ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς και την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Ετοιμαστείτε λοιπόν τα επόμενα χρόνια για μια γενιά προγραμματιστών που θα μπορεί να τρέχει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μέσα από ένα δίκτυο και να δίνει εντολές για χρήματα που μόνο τραπεζίτες μπορούσαν να “αγγίξουν”.

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar