Μια ιστορία από τα ελληνικά capital controls με ευτυχή κατάληξη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 από τον Νίκο Δαμηλάκη στο προσωπικό του blog.

Sort version: φόρτωσα με bitcoins ένα bitcoin-wallet της εταιρείας Spectrocard που έχει έδρα στο εξωτερικό, τα μετέτρεψα σε Ευρώ, εμφανίστηκαν στον λογαριασμό μου στο site και αγόρασα την virtual debit card που προσφέρει η ίδια εταιρεία, την φόρτωσα με τα υπόλοιπα Ευρώ και έκανα την αγορά που ήταν ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση μου.

Long version: Εδώ και καιρό ήθελα να φτιάξω μια εταιρεία λογισμικού για κινητά τηλέφωνα για να υλοποιήσω μια ιδέα που είχα από τον καιρό που ιδρύσαμε το Taxibeat. Πέρσι βλέποντας τι έρχεται προσπάθησα να την στήσω στην Αγγλία, όχι μόνο λόγω του επερχόμενου κινδύνου αλλά και για λόγους ευκολίας και βιωσιμότητας.

Δεν πληρώνεις ασφάλιση και ΦΠΑ εάν δεν έχεις έσοδα από ένα ποσό και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι για να ξεκινήσεις δεν χρειάζεται να έχεις μια μικρή περιουσία μόνο και μόνο για να πληρώνεις την ασφάλιση, και το σύνολο των εσόδων σου μπορείς να το επενδύσεις στην επιχείρηση σου ώστε να την κάνεις βιώσιμη και να την μεγαλώσεις. Στην Ελλάδα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, προσπαθούν να πάρουν ότι προλάβουν από το πρώτο Ευρώ ή ακόμα και όταν έχεις μηδέν έσοδα από τα έτοιμα, αδιαφορώντας αν στο τέλος σκοτώσουν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά και του χρόνου πάρουν μηδέν. Στην Αγγλία αφήνουν τις επιχειρήσεις να ανθίσουν πρώτα και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη Οικονομία στον πλανήτη ενώ εμείς είμαστε μια φαλιρισμένη.

Η ευκολία ίδρυσης μιας επιχείρησης στην Αγγλία είναι εκπληκτική! Από την καρέκλα του γραφείου μου στην Αθήνα, 3.000 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο, μέσα σε 3 ώρες είχα την δική μου εταιρεία. Τα μόνα χαρτιά που χρειάστηκα ήταν η ταυτότητα μου και ένας μεταφρασμένος λογαριασμός τηλεφώνου σκαναρισμένα. Τελικά όμως δεν μπόρεσα να φτιάξω εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό -πρέπει να μένεις στην χώρα- και σε συνδυασμό με τις ακριβές λογιστικές υπηρεσίες αποφάσισα να την κλείσω και να την ανοίξω στην Ελλάδα. Η διαφορά ταχύτητας και χαρτούρας είναι χαοτική. Η ίδρυση σε μορφή ΙΚΕ πήρε πάνω από έναν μήνα να ολοκληρωθεί και άπειρες υπεύθυνες δηλώσεις που έπρεπε να εκτυπώσω και να συμπληρώσω για τον λογιστή μου. (φαντάσου να έτρεχα μόνος σε ΔΟΥ, ΟΑΕΕ, επιμελητήριο κλπ)

Και πάνω που τελείωσε όλη η διαδικασία ήρθε το κλείσιμο το Τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων! Φτου! 🙂

Πέρασε ο καιρός άνοιξαν οι τράπεζες και κατάφερα επιτέλους να ανοίξω και εγώ εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό επειδή είναι νεοφυής η επιχείρηση και δεν εμπίπτει στην απαγόρευση ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών. Ότι χρειάζεται μια επιχείρηση επιτέλους το είχα, ίδρυση check, λογιστής check, εταιρικός τραπεζικός λογαριασμός check!

Τι άλλο χρειάζεται μια επιχείρηση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα; Συνδρομές στο App Store της Apple και στο Play Store της Google για να ανεβάζεις τις εφαρμογές σου.

Η συνδρομή στο App Store στοιχίζει 99$, κάνω την αγορά μέσω της virtual debit card της τραπέζης μου και περιμένω. Περνάνε οι ημέρες ώσπου με καλούν στο τηλέφωνο από την τράπεζα να με ενημερώσουν ότι επιχειρήθηκε να χρεωθεί η κάρτα μου επανειλημμένως και με ρώτησαν αν είχα κάνει κάποια αγορά στο εξωτερικό. Τους απάντησα καταφατικά και με συμβούλευσαν να επισκεφθώ το υποκατάστημα της τράπεζας μου. Εκεί πήρανε τηλέφωνο στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών να ρωτήσουν τους λόγους που απορρίφθηκε η αγορά μου. Τους ενημέρωσαν ότι αυτή η αγορά δεν συγκαταλέγεται στην λίστα των επιτρεπόμενων συναλλαγών με το εξωτερικό. Παραπονέθηκα στην τράπεζα ότι έτσι η εταιρία μου καθίσταται άνευ αντικειμένου και αν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος να κάνω αυτήν την αγορά οδηγούμε στο κλείσιμο αφού τα έξοδα τρέχουν -ήδη είχε έρθει η πρώτη δόση για την ασφάλιση του ΟΑΕΕ-. Ουσιαστικά με τον έλεγχο κεφαλαίων η ίδρυση εταιριών λογισμικού για κινητά τηλέφωνα απαγορεύεται. Δυστυχώς δεν υπήρχε κάτι που μπορούσαν να κάνουν… enter Bitcoin.

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα ανεξάρτητο από Κυβερνήσεις το οποίο είχα την τύχη να προμηθευτώ προ ελέγχων κεφαλαίων. Την λύση την βρήκα στο Διαδίκτυο όταν έψαξα για virtual debit cards, Visa ή Mastercard οι οποίες μπορούν να φορτώσουν με bitcoin. Βρήκα δυο εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, την Advanced Cash LTD και την Spectrocard. Αντάλλαξα μερικά e-mail για να ενημερωθώ και κατέληξα στην τελευταία.

Η διαδικασία είναι η εξής:

  • Δημιουργείς έναν λογαριασμό στον ιστότοπο.
  • Μεταφέρεις στο ψηφιακό πορτοφόλι που προσφέρει ένα ποσό bitcoins από το bitcoin πορτοφόλι που έχεις ήδη. Στην δική μου περίπτωση μέσω της mobile εφαρμογής της coinbase που διέθετα σκάναρα το qrcode που είχε στην ιστοσελίδα.
  • Μετατρέπεις τα bitcoin που έχεις στο spetrocoin πορτοφόλι σε ευρώ πουλώντας τα μέσω του site.
  • Έχοντας πλέον Ευρώ στον λογαριασμό σου στο site μπορείς να αγοράσεις με 3€ μια Visa virtual debit card.
  • Φορτώνεις τα υπόλοιπα ευρώ στην νεοαποκτηθείσα κάρτα σου
  • Κάνεις την αγορά σου ανεμπόδιστος από τα capital controls μιας και η κάρτα είναι σε λογαριασμό του εξωτερικού.

 

Και έτσι εγένετο η Appthens 🙂

 

Υ.Γ.: Η Apple δεν επιτρέπει αυτόματα από το site της να κάνεις αγορές με κάρτα που έχει έδρα σε άλλη χώρα από αυτήν που βρίσκεσαι και έπρεπε η αγορά του Apple Developer Program να γίνει processed manually, αυτό σημαίνει εκτύπωση της φόρμας που μου απέστειλαν, συμπλήρωση της με τα στοιχεία της κάρτας μου και υπογραφή, σάρωση και αποστολή πίσω μέσω e-mail.

 

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar