Η αχρήματη κοινωνία της Σουηδίας

Για δεκαετίες,οι οικονομολόγοι μιλάνε για αχρήματες κοινωνίες – όπου όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά. Καμία χώρα δεν το έχει καταφέρει ακόμα αλλά λίγες κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση με πρωτοπόρο την Σουηδία.

Ερευνητές από το KTH’s Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης δημοσίευσαν μια μελέτη πόσο γρήγορα εξαφανίζονται τα μετρητά από τη Σουηδία. “Η χρήση των μετρητών είναι μικρή, και συνεχώς μειώνεται” λέει ο Niklas Arvidsson, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι υπάρχουν 80 δις σουηδικές κορώνες (περίπου 8 δις €) σε κυκλοφορία στα πορτοφόλια και σε μετρητά – πολύ κάτω από τα 106 δις πριν 6 χρόνια. Από αυτό το ποσό περίπου το 40 με 60 % βρίσκεται σε κανονική κυκλοφορία.

Περπατώντας στους δρόμους του Gothenburg, της συμπρωτεύουσας της Σουηδίας, είναι αδύνατο να βρεις μαγαζί που να μην δέχεται κάρτες για πληρωμή και οι περισσότεροι κάτοικοι δεν κουβαλάν μετρητά μαζί τους. Πολλοί χρησιμοποιούν το Swish, μια εφαρμογή από δανέζικες και σουηδικές τράπεζες για γρήγορη μεταφορά χρημάτων μέσω smartphones.

Οι τράπεζες ακολουθούν τον ίδιο δρόμο – πολλά υποκαταστήματα δεν δέχονται μετρητά. Σε υποκαταστήματα τραπεζών που διαχειρίζονται τα μετρητά, ο πελάτης πρέπει να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων. Κάθε ύποπτη κίνηση μετρητών κινητοποιεί την αστυνομία.

Το παράδειγμα της Σουηδίας είναι το πρώτο που θα πρέπει να ακολουθήσει όποια χώρα να εξελιχθεί στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

Skip to toolbar